Wat is een pigmentlaser behandeling? 

De pigmentlaser kan worden toegepast bij verschillende oppervlakkige hyperpigmentatie. Zoals ouderdomsvlekken (Lentigo Solaris). Voor pigment dat dieper gelegen is hebben wij andere behandelingen zoals peelingsHuidkliniek Utrecht werkt met de Duetto MT laser van Quantum System. Voor pigment gebruiken wij de Alexandrite laser. De laser straalt één golflengte uit, waardoor uitsluitend de pigmentvlek wordt vernietigd en niet het omringde weefsel wordt aangetast. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de pigmentvlek. Het pigment wordt hierdoor verhit en kapot gemaakt. Het lichaam ruimt de schade op en hierdoor zal het pigment verminderd c.q. verwijderd worden. De behandeling met de pigmentlaser voor pigmentvlekken kan bij de huidtypen I t/m III.  

Voorzorgsmaatregelen 

 • Wij adviseren om 2 weken voorafgaand aan de behandeling de zon, zonnebank en zelfbruiningsproducten te vermijden. Desondanks dient u toch een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 30 of 50. Dit dient om de 2 uur herhaald te worden indien de huid toch wordt blootgesteld aan zonlicht.  
 • Wij vragen u om met een gereinigde huid naar de kliniek te komen en zonder make-up. 
 • Bij wijziging van medicatie of ziekte willen wij voorafgaand aan de behandeling op de hoogte gebracht worden. Sommige medicaties maken de huid gevoeliger en kwetsbaarder.   

Behandeling   

De behandeling start met het reinigen van uw huid. Vanaf dit moment zal u net zoals de huidtherapeut een beschermende bril moeten dragen. Er worden losse pulsjes gegeven op de pigmentvlekjes totdat het pigment donkerder verkleurt. De huid kan indien gewenst na de behandeling nog gekoeld worden. De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan als gevoelig ervaren worden, maar dit verschilt per persoon. Vaak wordt de pijn omschreven als korte speldenprikjes in de huid.  

Herstelperiode 

De pigmentvlek die behandeld is, kan nog wat rood en licht gezwollen zijn en dit kan enkele uren tot 2 dagen aanhouden, maar dit is een normale en gewenste reactie. Het pigment zal eerst donkerder gaan verkleuren en daarna zal het gaan afschilferen, hetgeen 7 tot 14 dagen kan duren. Zodra het is afgeschilferd ziet u een roze huid, maar deze is nog erg kwetsbaar.  Mocht u bij thuiskomst nog vragen hebben of onzeker zijn over de huidreactie, dan kunt u te allen tijde Huidkliniek Utrecht telefonisch of per e-mail bereiken.  

Te verwachten resultaat  

Het pigment zal verminderen of helemaal verdwijnen. Wel is het belangrijk om te weten dat in de toekomst er altijd nieuwe pigmentvlekken kunnen ontstaan onder invloed van hormonale veranderingen, door het gebruik van bepaalde medicijnen en door uv-straling. Om het resultaat te ondersteunen en te continueren adviseren wij dat u thuis een goede huidverzorging toepast. Wij adviseren te allen tijde het gebruik aan van een zonnebrandcrème met SPF 30 of 50.  Bij Huidkliniek Utrecht verkopen wij cosmeceuticals die hoogwaardige ingrediënten bevatten. Door gebruik van deze producten heeft u langer plezier van de behandeling en voorkomt u zo veel mogelijk nieuwe problemen. 

Behandelduur en frequentie   

Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig om een pigmentvlek maximaal te reduceren. Ongeveer 60% tot 100% van het pigment in de pigmentvlek neemt door de laserbehandeling af. Het aantal behandelingen dat nodig is afhankelijk van het soort pigment en de diepte van het pigment. Het vervolg zal plaatsvinden na ongeveer 4 à 6 weken.  

Adviezen na de behandeling 

 • Pas een goede huidverzorging toe met de juiste huidproducten. Uw huidtherapeut zal een passend productadvies geven.  
 • Na de behandeling mag de huid nog gekoeld worden met een coldpack indien dit gewenst is. 
 • Wij adviseren om u gedurende het gehele behandeltraject en 4 weken na de behandeling, de zon, zonnebank en zelfbruiningsproducten te vermijden. Desondanks dient u toch een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 30 of 50. Dit dient om de 2 uur herhaald te worden indien de huid toch wordt blootgesteld aan zonlicht.  
 • Niet aan de korstjes te komen. 
 • Vermijd het overmatig aanraken van uw huid om vervuiling te voorkomen.   
 • Sauna, hete baden, zon en sporten dienen voor de eerste 48 uur na de behandeling vermeden te worden. 
 • Na het douchen deppen i.p.v. wrijven met een schone handdoek.  
 • Zorg voor goede hygiëne thuis: schone kussenslopen, make-up kwasten en kleding.  
 • Gebruik thuis eventueel Alhydran. Deze crème heeft als hoofdingrediënt Aloë Vera wat het herstel bevordert en klachten als jeuk, roodheid en pijn vermindert.  
 • De roze huid mag gecamoufleerd worden met Lycogel SPF 30. Dit is een ademende camouflage die o.a. de zuurstofopname stimuleert en bevordert het herstel van de huid. 

Wanneer mag u niet behandeld worden? 

 • Ontstekingen/infecties in het te behandelen gebied  
 • Zwangerschap of borstvoeding 
 • Immunologische aandoeningen/verminderd immuunsysteem 
 • Tijdens behandeling van kanker (chemo, radiotherapie, etc.)  
 • Keloïd vorming 
 • Verse littekens of wonden in het behandelgebied 
 • Een verleden met radiotherapie op het te behandelen gebied 
 • Na gebruik van Roaccutane dient men een half jaar te wachten  
 • Bepaalde antibiotica (maakt de huid extra lichtgevoelig) 

Vergoeding door verzekeraar   

Bij een aanvullende verzekering wordt soms een gedeelte van de behandelingen voor pigmentstoornissen vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidkliniek Utrecht voldoet aan alle kwaliteitseisen om bij een zorgverzekeraar een vergoeding te kunnen vorderen. 

Gratis intakegesprek  

Tijdens het kosteloos en vrijblijvende intakegesprek met één van onze huidtherapeutes worden er enkele vragen rondom uw klacht, verwachting en wensen besproken. Vervolgens vindt er een screening en huidanalyse (evt. met de VISIA) plaats, waarna een huidtherapeutische diagnose wordt vastgesteld. Op basis hiervan worden de behandelmethoden die het best bij uw huid passen en de bijbehorende adviezen met u besproken. Hieruit wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld met een bijbehorende prijsindicatie. Bij wederzijds vertrouwen in het plan wordt een behandelovereenkomst ondertekend en kan een eerste behandeling worden ingepland.   

Wenst u een vrijblijvend consult ?

Klik [hier] om de afspraak te maken

Tarieven

Bekijk hier onze prijslijsten

Maak direct een afspraak!

 • Meerdere keuzes zijn mogelijk.
 • :