Wat is coagulatie en curettage?
Huidkliniek Utrecht heeft veel ervaring in het coaguleren en curetteren van goedaardige huidtumoren zoals ouderdomswratten, steelwratjes, gerstekorrels en fibromen. Deze kunnen als storend ervaren worden. Om deze reden wordt er vaak gekozen om ze te verwijderen middels curettage of coagulatie. Hierbij worden ze als het ware ‘weggeschraapt’ of ‘weggebrand’. Dit gebeurt soms met een verdovende crème (Emla crème).Voorzorgsmaatregelen
- Wij adviseren om 2 weken voorafgaand aan de behandeling de zon, zonnebank en zelfbruiningsproducten te vermijden. Desondanks dient u toch een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 30 of 50. Dit dient om de 2 uur herhaald te worden indien de huid toch wordt blootgesteld aan zonlicht.
- Indien u verdoving wenst tijdens de behandeling kunt u uw huisarts vragen om Emla-crème voor te schrijven. Breng dit een uur voor de behandeling aan, het liefst afgedekt met bijgeleverd folie. Neem de crème ook mee, dan kunnen wij tijdens de behandeling extra verdoven.
- Wij vragen u om met een gereinigde huid naar de kliniek te komen en zonder make-up.
- Afhankelijk van het behandelde gebied, vragen wij u om schone, katoenen kleding mee te nemen.
Behandeling
De behandeling start met het reinigen van de huid, vervolgens wordt de gekozen behandelmethode toegepast:- Met de curette worden de oneffenheden verwijderd door deze met het ringvormige mesje weg te schrapen. Na de behandeling wordt ter bescherming op de schaafwondjes een gaasje aangebracht. Deze mogen na een paar uur verwijderd worden.
- Met coagulatie middels naaldje, zapper en CO2 laser.
- Met coaguleren wordt er een dunne naald in of op het storende plekje gebracht. Het naaldje wordt verhit en daardoor wordt de goedaardige huidtumor vernietigd.
- Ook kan er worden gekozen om een zapper te gebruiken. Na het verwarmen van het plekje wordt deze met een vochtig wattenstaafje ‘weggeveegd’.
- Met de CO2 laser, zodra de Youlaser is ingesteld kan er behandeld worden. Vanaf dit moment zal zowel u net zoals de huidtherapeut een beschermende bril moeten dragen. Zo lang u het volhoudt wordt het plekje weggebrand. Vervolgens wordt dit met een vochtig wattenstaafje ‘weggeveegd’. Als de huidtherapeut ziet dat het plekje nog niet voldoende is afgevlakt wordt er opnieuw een laagje verwijderd. Tussentijds zal er gekoeld worden om het uw comfort te verhogen.
Herstelperiode
Op de plek waar behandeld is, kan op de dag van de behandeling nog roodheid en zwelling zichtbaar zijn. De volgende dag zal er een korstje ontstaan, laat dit met rust. Dit zal na 4 tot 7 dagen afvallen en er zal er een roze huid zichtbaar zijn. Deze is nog erg kwetsbaar. Na enkele weken zal de roze kleur langzaam veranderen in uw eigen huidkleur. Omdat er oppervlakkig behandeld wordt is het ontstaan van littekenweefsel zeer zeldzaam. Mocht u bij thuiskomst nog vragen hebben of onzeker zijn over de huidreactie, dan kunt u te allen tijde Huidkliniek Utrecht telefonisch of per e-mail bereiken.Te verwachten resultaat
Als resultaat kunt u verwachten dat de huidoneffenheid weg zal zijn. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat middels deze behandeling de oorzaak van de goedaardige huidtumor(en) niet is aangepakt, waardoor er in de toekomst altijd weer nieuwe huidoneffenheden kunnen ontstaan.Behandelduur en frequentie
De meeste plekjes zijn met 1 à 2 behandelingen volledig verdwenen. Onder invloed van diverse factoren kunnen huidoneffenheden terugkomen of nieuwe plekjes ontstaan. Hierdoor is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling vaak raadzaam.Adviezen na de behandeling
- Wij adviseren om u gedurende het gehele behandeltraject en 4 weken na de behandeling, de zon, zonnebank en zelfbruiningsproducten te vermijden. Desondanks dient u toch een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 30 of 50. Dit dient om de 2 uur herhaald te worden indien de huid toch wordt blootgesteld aan zonlicht.
- Niet aan de korstjes te komen.
- Vermijd het overmatig aanraken van uw huid om vervuiling te voorkomen.
- Sauna, hete baden, zon en sporten dienen gedurende de eerste 24 uur na de behandeling vermeden te worden. Dit is belangrijk omdat de korstjes kunnen verweken en hierdoor er sneller bacteriën bij kunnen komen.
- Na het douchen deppen i.p.v. wrijven met een schone handdoek.
- Zorg ervoor dat het behandelde gebied gedurende het herstel vrij wordt gehouden van eventuele schuring.
- Zorg voor goede hygiëne thuis: schone kussenslopen, make-up kwasten en kleding.
- Gebruik thuis tijdens de herstelperiode eventueel Alhydran. Deze crème heeft als hoofdingrediënt Aloë Vera wat het herstel bevordert en vermindert klachten als jeuk, roodheid en pijn.
- De roze huid mag gecamoufleerd worden met Lycogel SPF 30. Dit is een ademende camouflage die o.a. de zuurstofopname stimuleert en bevordert het herstel van de huid.
- Indien het behandelde plekje geneest met een gele jeukende korst vragen we u om met ons contact op te nemen. Het kan zijn dat er een antibacteriële crème voorgeschreven moet worden. Wij zullen u vragen om het plekje te laten zien, zodat wij kunnen beoordelen of u contact moet opnemen met de huisarts.
Wanneer mag u niet behandeld worden?
- Ontstekingen/infecties in het te behandelen gebied
- Insulineafhankelijke diabetes mellitus
- Immunologische aandoeningen/verminderd immuunsysteem
- Tijdens behandeling van kanker (chemo, radiotherapie etc.)
- Keloïd vorming
- Een verleden met radiotherapie op het te behandelen gebied